RSI/KANS

WAT IS RSI?

RSI (repetitive strain injury) is een verouderde term die nog steeds met regelmaat wordt gebruikt. Tegenwoordig wordt de term ‘KANS’ gebruikt. Dit staat voor ‘klachten aan arm nek en schouder’.

Tijdens de afronding van mijn afstudeerproject (RSI bij kinderen) liep ik stage in een particuliere praktijk. Daar ben ik veel bezig geweest met het masseren. En zoals bij elke stage moet je dingen leren en ligt er een grote druk op je. Doe ik het goed, krijg ik alles af, weet ik wel genoeg, etc. Misschien is het niet eens de druk van buitenaf, alswel de zelfdruk die de nodige stress met zich meebracht. Toen in diezelfde periode vrienden op vakantie gingen hebben ze mij gevraagd op hun huis te passen. En daar stond ‘ie dan; een prachtige piano! Nou kan ik niet goed piano spelen, maar ik vind het wel heel erg leuk om te doen! En daar ging het mis…

Overdag masseren, tussendoor op de computer en ‘s avonds spelen op de piano. Doe daar nog de (zelf)druk bij voor het halen van je stage, het afronden van een afstudeerproject en het opzetten van mijn eigen bedrijf en het resultaat was daar: Dikke vingers, warme polsen, pijnlijke handen, gespannen spieren etc. Mijn ring is zelfs een maat groter gemaakt, omdat deze niet meer paste. Hoe kan dat, de kennis is aanwezig en tóch kreeg ik er last van. Daar viel voor mij het kwartje. Kennis is niet genoeg om klachten te voorkomen. Het is niet alleen de kennis, het meubilair, of de stress. Voor mij was het een combinatie van vele factoren en te lang doorgaan wanneer mijn lichaam eerder signalen gaf te stoppen.

luister naar uw lichaam!

 

Symptomen
De symptomen behorende bij kans zijn grofweg te verdelen in vroege en late signalen. ‘Vroege signalen’ geeft het lichaam af wanneer het vermoeid is. Wanneer het lichaam onvoldoende tijd krijgt om te herstellen kunnen kleine signalen opstapelen tot ‘late signalen’

Vroege signalen:
– het gevoel hebben uw lichaam aan te willen raken / masseren.
– hoofdpijn.
– vermoeide ogen.
– vermoeidheid of raar gevoel in de bovenrug / nek / schouder / arm of hand.
– gespannen of stijf gevoel.

Late signalen:
– meer moeite met zien/lezen aan het einde van de dag.
– pijn in de bovenrug / nek / schouder / arm of hand.
– krachtsverlies.
– tintelingen.
– wakker worden van de pijn / slecht slapen.

Wanneer ingrijpen?
Het is heel belangrijk dat u goed naar uw lichaam luistert. Uw lichaam geeft aan wat kan en niet kan. Houd in gedachte dat klachten die 20 jaar bestaan, vaak niet binnen een week over zijn. Klachten die een week bestaan, zijn vaak heel goed en snel te genezen. Reageer dus adequaat op wat uw lichaam aangeeft. En vertrouwt u het niet, raadpleeg dan een deskundige op het gebied van gezondheid.

Oorzaak
Hoewel de precieze oorzaak van KANS nog niet bekend is, zijn er vele theorieën over het ontstaan van deze aandoening. Tijdens de behandeling / de workshop gaan we in op de meest voorkomende:

Belasting Belastbaarheid
Belasting-belastbaarheid heeft niets te maken met een blauwe envelop, maar drukt een evenwicht uit tussen aktiviteit en rust. Hoe meer u doet, hoe meer rust u nodig heeft. Wanneer u langer uit balans bent, verhoogt het uw
kans op lichamelijke problemen (bijv. KANS, rugklachten etc).

Stress
Stress heeft voor veel mensen een negatieve klank. Toch heeft het lichaam soms stress nodig om goed te kunnen functioneren, tijdens een functioneringsgesprek, sollicitatiegesprek, of examen.  Dit noemen we gezonde stress.
Wanneer u constant te maken heeft met stress, door bijvoorbeeld een hoge werkdruk of een onplezierige werksfeer, heeft het lichaam moeite om te ontspannen en te herstellen. Geen enkel lichaam is bestand tegen aanhoudende stress
. Wanneer de boog gespannen blijft, kunnen maag- en darmklachten, en hart- en vaatziekten optreden.

Fysieke overbelasting
Indien u 40 uur per week dezelfde beweging maakt, krijgt uw lichaam onvoldoende tijd om te herstellen. Ooit geprobeerd 4 auto’s te wassen met alleen uw rechterhand en een klein sponsje… Al gauw zult u merken, dat uw arm vermoeid raakt. Dat is simpel gezegd: fysieke overbelasting. Helaas zijn we er op getraind signalen van ons lichaam te negeren; het is toch normaal een stijve nek en stijve schouders te hebben na een hele dag werken?! Of toch niet?

Werkplek en houding

Misschien weet u al precies wat een goede werkhouding inhoud. Rechte rug, armen ondersteunen…. maar waarom eigenlijk? Tijdens de workshop gaan we hier verder op in. Hieronder vindt u een kleine greep uit adviezen over een goede werkplek en houding. werkplekwerkhouding

werkplek
Een goed ingerichte werkplek stimuleert om uw werkplek af en toe te verlaten. Hieronder vindt u een greep uit de lijst met tips voor het inrichten van uw werkplek:

  • Plaats de monitor en toetsenbord recht voor u en het toetsenbord en de muis moeten goed bereikbaar zijn. Houd uw bureau dus opgeruimd waar mogelijk en gebruik waar nodig een documenthouder.
  • Plaats de printer, fax, telefoon en prullenbak niet binnen handbereik. Op deze manier wordt u gedwongen de werkplek steeds even te verlaten. Dit dient meteen als micropauze. Bij veel gebruik van deze apparatuur horen ze niet op de kamer, in verband met geluid en warmte. Het is bij meer dan 500 vel aan te raden apparatuur op de gang of gezamenlijke ruimte te plaatsen.
  • Zorg voor voldoende licht op de werkplek. Zet de monitor ca 2 tot 3 meter van het raam, dwars op het invallende licht. Zo zorgt u dat u minder last heeft van hinderlijke spiegeling van scherpe buitenlucht. Eventueel kunt u de monitor zelfs iets kantelen tegen schitteringen van invallend licht (ook TL-lampen).
  • Zorg ervoor dat u niet op de tocht zit. Bij voorkeur een stukje van de deur en het raam, zodat deze eventueel kunnen worden opengezet.

Ook de werkplek (plaats van de monitor, instellingen van de stoel en bureau) kunnen u dwingen een verkeerde houding aan te nemen. Een verkeerde houding zorgt ervoor dat uw lichaam wordt overbelast.

De stoel (instellen)

  • Zet de stoel in de laagste stand en ga naast de stoel staan. Stel nu de stoel in dat de zitting precies onder uw knieschijf komt. De bovenbenen moeten in zit ongeveer horizontaal zijn, met de voeten plat op de grond.
  • Schuif zoveel mogelijk naar achteren op de stoel. Zorg dat u een vuistruimte overhoudt tussen uw benen en de stoel.
  • Zet de bolling van de rugleuning in de holte van uw rug, om uw rug goed te ondersteunen. Maak desnoods gebruik van een kussen in uw rug.
  • Buig uw armen in een hoek van 90 graden en ontspan uw schouders. De armleuningen moeten uw armen in ontspannen positie ondersteunen.
  • Door het zitvlak naar voren te kantelen, wordt een actieve zithouding gestimuleerd. Een passieve (of ingezakte) houding mag tussendoor worden aangenomen als afwisseling.

Het bureau (instellen)

  • De hoogte van het tafelblad dient, in ontspannen positie van de schouders, de onderarmen te ondersteunen. Indien het tafelblad niet in hoogte verstelbaar is, kunt u eventueel gebruik maken van een voetensteun ter compensatie.
  • Bij schrijfwerkzaamheden wordt een hoogte aangehouden van 4 tot 6 cm boven de ellebooghoogte. De hoogte van uw ellebogen is afhankelijk van de instelling van uw stoel. Wanneer het bureau ook wordt gebruikt voor computerwerkzaamheden moet u de hoogte afstellen op deze werkzaamheden.Laptop: de wettelijke toegestane beeldschermwerktijd is maximaal 2 uur per dag. Werkt u langer dan 2 uur met een laptop, gebruik dan een los toetsenbord en een losse muis. Er zijn prima laptophouders in de handel om toch handig met een laptop gedurende langere tijd te kunnen werken.

Werkhouding

Neem na het instellen van de werkplek een goede werkhouding aan. Een goede werkhouding zorgt ervoor dat het lichaam zo min mogelijk wordt overbelast. Blijf niet in één houding zitten maar wissel uw houding steeds af tijdens uw werk en rustpauzes.

Werkdruk, werktijd & werktaken
Niet alleen de werkhouding en de werkplek zijn risicofactoren voor het ontstaan van KANS. Ook de hoeveelheid werkdruk, werktijd en het soort werk wat wordt uitgevoerd kan de kans op het ontstaan van KANS verhogen. Hieronder staan een aantal tips om uw eigen werksituatie onder de loep te nemen. werkdrukwerktijdenwerktaken

Werkdruk
Bij hoge werkdruk wordt er vaak overgewerkt en doorgewerkt in pauze’s. Vaak zien we mensen met in de linkerhand een kopje koffie, met de rechterhand doorwerken. Lichaam en geest krijgen hierdoor minder tijd om te herstellen. Hieronder zijn een aantal tips te vinden, die misschien wel heel bekend voorkomen, maar slechts door weinig mensen worden opgevolgd.

  • probeer te plannen voor een deadline. Op tijd beginnen kan ervoor zorgen dat er voldoende tijd is voor pauze (hersteltijd).
  • wanneer u een te hoge werkdruk ervaart, zonder dat u daar verder invloed op heeft, kan overleg met een leidinggevende uitkomst bieden.
  • overleg met collega’s zorgt misschien niet voor een lagere werkdruk, maar wel voor een betere werksfeer.

Werktijden
Hieronder is een lijst met tips die u in acht moet nemen voor de hoeveelheid werktijd. Wanneer u vroege signalen opmerkt is het belangrijk daarop te reageren. Luister naar uw lichaam!

  • Neem elke 5-10 minuten even een micropauze, laat uw handen rusten op uw schoot en ontspan uw schouders.
  • Neem elke 2 uur een minimale pauze van 10 minuten.
  • De wettelijk toegestane beeldschermwerktijd is max. 6 uur per dag (bij een 8 uur durende werkdag). Met een laptop mag u maximaal 2 uur per dag werken.

Bent u iemand die helemaal op gaat in zijn werk? Luistert u niet genoeg naar uw lichaam en vergeet u dan pauze te nemen? Dan is dit misschien een handig hulpmiddel. Er zijn programma’s beschikbaar die de intensiteit en duur van het beeldschermwerk bewaken (pauzesoftware). Ze geven suggesties voor herstelmomenten en oefeningen en helpen als persoonlijke coach om gezonder te werken.

Werktaken
Door de industrialisatie is het werk steeds vaker met een druk op de knop te regelen. Die ene druk op de knop wordt vaak wel eentonig, en moet veel herhaald worden. Deze eentonige beweging, zorgt ervoor dat bepaalde structuren worden overbelast. Hieronder staat een lijstje met tips:

  • Probeer moeilijke taken met makkelijke af te wisselen.
  • Wanneer u verschillende taken op 1 dag moet uitvoeren, is het aan te raden deze gedurende de dag af te wisselen.
  • Varieer in de besturing, Vergelijk het met het wassen van de auto met één hand, of met twee: dat laatste is veel minder vermoeiend!
  • Doe oefeningen die uw spieren en gewrichten soepel houden
  • Kijk eens heel kritisch naar uw eigen taken gedurende een gemiddelde dag. Welke taken voert u uit, en zit daar voldoende variatie in? Kunt u nog meer variatie aanbrengen in uw taken?