Dry needling

Dry needling is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut met korte naaldenprikken de spierverhardingen snel en langdurig te ontspannen. Dry needling is niet hetzelfde als acupunctuur. Op het eerste gezicht kan dry needling wat weg hebben van acupunctuur, echter zijn de verschillen groot. Bij dry needling wordt slechts één naald gebruikt, waarmee kortdurend en gericht in een triggerpoint in de spier wordt geprikt. Bij acupunctuur worden vaak meerdere naalden tegelijk op verschillende plekken in het lichaam gebruikt, die ook langer blijven zitten. Dry needling richt zich bovendien direct op het ontspannen van de desbetreffende spier en is geen energie behandeling. Het is een droge (dry) naald, dit betekent dat er geen vloeistof wordt ingespoten.

Wat is een triggerpoint?
Een triggerpoint is een ’knoop’ in een spier die lokaal pijn geeft en ook verder in het lichaam een uitstralende sensatie kan veroorzaken. Ze kunnen zich uiten door pijn en stijfheid in de spier, bewegingsbeperking in een gewricht, verminderde kracht en tintelingen.

Bij welke klachten?
Dry needling wordt ingezet voor de bestrijding van uiteenlopende klachten, die veroorzaakt worden door verhardingen in de spieren. De klacht die u ervaart, veelal pijn, hoeft niet per se op de plaats van de spierverharding te zitten. Dit noemen we pijn op afstand.

Hoe ziet een behandeling eruit?
De dry needling behandeling is gericht op het deactiveren van de spierverhardingen. Via gericht prikken met en naaldje worden de spierverhardingen losgemaakt De naald inbrengen voelt u niet. Als de spierverharding wordt aangeprikt kan het zijn dat de spier kort aanspant. Dat geeft kortdurend een gevoel van kramp, druk en kan gepaard gaan met lokale pijn of pijn op afstand. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en vaak is er direct meer bewegingsvrijheid . Het kan ook voorkomen dat u wat gaat zweten en dat u voelt dat de spier vermoeid is. Dit zal zich echter snel herstellen.

Na deze behandeling krijgt u oefeningen en gerichte adviezen mee om het behaalde resultaat te kunnen behouden. Mocht u hier meer over willen weten of een behandeling willen inplannen, dan kunt u terecht bij Jacky via onze contactpagina.